Vrijmetselarij in onze huidige cultuur

In onze huidige cultuur die gericht lijkt te zijn op informatie is het alsof er geen voeding meer is met het innerlijk van de mens, dat berust op ervaringen.

Overzien we echter de geschiedenis van de mensheid dan zijn er steeds mensen geweest die op zoek waren naar spirituele waarden. Mensen kwamen in aanraking met verborgen wijsheid, die eeuwen oud was. Van oudsher zijn ‘mythen’ en ‘initiatie’ nauw met elkaar verbonden geweest.

Aan de ene kant hebben veel mythen wezenlijke initiatie tot onderwerp, aan de andere kant is initiatie dikwijls ritualisering van de mythe.

In onze tijd komen mensen in aanraking met verborgen Wijsheid die eeuwen oud is. Wij weten van de Grieken dat schoonheid onlosmakelijke verbonden is met waarheid en goedheid. De moderne mens wordt via het schone in het mysterie van het bestaan ingewijd. ‘Schoonheid zal de wereld redden!’ luidt de uitspraak van Dostojefski. In vele wijsheidsboeken liggen sleutels tot inzicht. Deze hebben pas waarde als we er naar leven. We kunnen de sleutels ontvangen, maar we moeten ze niet verbergen onder allerlei rationele motieven die de kennis van het hart tegenhouden

 

  • Sitemap
  • Bezoekers vandaag: 16
  • Bezoekers totaal: 24204
  • Laatste wijziging: 12-01-2018